Winkelwagen

Nederlandse klantenservice

NU –10% MET DE CODE SPG10

4,4/5 Klantenbeoordelingen ★★★★★

Hoe maak je een antieke teddybeer schoon?

Hoe maak je een antieke teddybeer schoon?

Of je nu een fervent teddybeerfan bent of een ouder die de familiebeer opnieuw wil gebruiken, één vraag komt je vast bekend voor: hoe maak je een oude teddybeer schoon zonder hem te beschadigen? Een teddybeer wassen waarvan de vulling aan een zijden draadje hangt lijkt een uiterst riskante operatie. Maar je wilt het een nieuw leven geven, of het nu je hele leven bij je was of de eerste die uit de Steiff-fabriek kwam. Dat is precies wat wij u in dit artikel gaan vertellen. We zullen verschillende methoden opnoemen en elke stap gedetailleerd beschrijven, zodat u uw antieke beer goed kunt schoonmaken

Droge reinigingsmethoden

We beginnen met de minst ingrijpende (en toch snelste) methoden om een antieke teddybeer schoon te maken. Aan de andere kant krijgen ze de meest hardnekkige vlekken niet weg.

Baking soda

Vaak gezien als de ultieme grootmoeders truc, is zuiveringszout hier zeer nuttig om vettige vlekken te verwijderen en tegelijkertijd de teddybeer te ontgeuren. Volg de gids.

 • Strooi de oude teddybeer. Wees niet bang om het helemaal in te pakken, vooral op de vlekken.
 • Laat de teddybeer rusten in een stoffen zak. Een paar uur is voldoende, en vergeet niet af en toe te roeren.
 • Haal hem uit de zak en stof je teddybeer af met een doek of borstel . Een van de voordelen van zuiveringszout is dat het voedselveilig is, wat betekent dat zelfs als er nog een beetje in het haar van je oude beer zit, het veilig is.

Stijfsel, een geschenk voor je vriend

Erg handig als je delicate stoffen wilt reinigen, je kunt het zelf maken met aardappelen of maïsmeel, we laten je zoeken. Volg dan deze stappen.

 • Afhankelijk van de toestand van uw antieke beer bevochtigt u het stijfsel lichtjes als het in poedervorm is en brengt u het rechtstreeks aan op de vlekken op uw antieke beer, met een verstuiver als het stijfsel vloeibaar is of door het in te wrijven in een pasta.
 • Laat je beer in de open lucht staan tot het zetmeel droogt
 • Zodra het droog is, verwijdert u het stijfsel door voorzichtig te schrapen of te wrijven.

Quarantaine

Als laatste redmiddel voor zeer oude beren die geen menselijk contact meer kunnen verdragen, kunt u ze tenminste van mijten ontdoen voordat u ze in uw verzameling opneemt.

 • Stop je oude beer in een plastic zak. U kunt mottenballen toevoegen, in welk geval u in dit stadium kunt stoppen, waarbij u eraan moet denken het na 14 dagen uit de zak te halen.
 • Leg de zak (met je beer) 48 uur in de vriezer.
 • Haal de beer uit de zak en laat hem ontdooien bij een lage temperatuur (zoals een koelkast).

Les méthodes de lavage à l'eau

Waterwasmethoden

Deze methoden zijn tijdrovender dan chemisch reinigen en worden niet aanbevolen voor teddyberen die te zeer door de tijd zijn beschadigd. Ze zijn echter ook veel effectiever.

Vlekkenwassen

Deze methode gebruikt de minste hoeveelheid water van alle methoden die wij aanbieden. Het zal ook de meeste inspanning vergen.

Als u een Marseille zeep heeft

 • We nemen aan dat je 100% Marseille zeep hebt. Maak een hoekje ervan lichtjes vochtig en breng het voorzichtig aan op de vlek(ken) op je oude knuffeldier om het niet te beschadigen.
 • Zodra de zeep is aangebracht, wrijf je over de vlek tot hij weg is. Dit deel kan lang en moeilijk zijn. Aarzel niet om er zo nodig verschillende keren op terug te komen.
 • Reinig het resterende zeepschuim met een geschikte doek, zoals een bevochtigd flanel.

Als u geen

Je hebt nog steeds een wasmiddel nodig.

 • Maak de teddybeer of de aangetaste delen van de teddybeer vochtig. Als er te veel is, gebruik dan de volgende methode.
 • Breng uw reinigingsmiddel spaarzaam aan op de natte plekken. Het doel is hier om niet te veel schuim te maken, zodat je het daarna goed kunt afspoelen.
 • Volg voor de rest de laatste stappen van de vorige methode.

Het grote bad

Wanneer u deze methode gebruikt, moet u ervoor zorgen dat uw oude teddybeer niet te veel water opneemt, wat hem zou kunnen beschadigen.

 • Maak je beer en zijn bad klaar. Verwijder de verschillende kleren en accessoires die hij heeft (indien mogelijk) en zet een grote bak met warm water klaar waarin u enkele druppels zeep giet.
 • Dompel je beer in het water en was hem. De truc hier is om je teddy niet helemaal onder te dompelen, maar slechts één vies deel tegelijk. Dit voorkomt dat de beer teveel water in één keer opneemt. Om de vlekken te verwijderen, doet u precies hetzelfde als bij de Marseille-zeepmethode. Dit zal echter veel minder moeite kosten.
 • Spoel je knuffeldier af zodat de zeep volledig verwijderd is. Net als bij de vorige stap is het raadzaam deel voor deel af te spoelen.

Il est temps de sécher votre ours

Eenmaal gewassen, is het tijd om je beer te drogen

Dit zijn de laatste stappen in elk van de voorgaande methoden. We hebben ze gescheiden zodat we onszelf niet hoeven te herhalen.

Spinning

Deze stap vereist dat je extreem voorzichtig bent met het pluche. U moet voorzichtig in elk deel van de beer knijpen om er zoveel mogelijk water uit te krijgen met behoud van zijn oorspronkelijke vorm. Zodra dit gedaan is, dep het overtollige vocht uit zijn vacht met een handdoek. Dit bespaart u veel droogtijd, dus wij raden het u aan.
Pas echter op dat je niet toegeeft aan bepaalde automatismen: door je teddybeer in alle richtingen te draaien zoals je met een theedoek zou doen, beschadig je hem alleen maar verder.

Drogen

Uw teddybeer plat aan de lucht laten drogen op een warme, droge plaats is de oplossing die wij het meest aanbevelen. Het is duidelijk het langzaamst, maar de kans is het grootst dat u uw teddybeer in de door u gewenste staat terugkrijgt. Als de pluizen echter niet te veel beschadigd zijn, kunt u een haardroger gebruiken als u weinig tijd hebt. Zorg ervoor dat u de minst hete optie gebruikt en houd hem meer dan een meter van de vacht vandaan.

Borstelen

Je bent er bijna, dus verwaarloos deze laatste stap niet. Het geeft je oude beer niet alleen een beetje glans, maar het stelt je ook in staat om harde delen van zijn vacht te ontdekken, wat aangeeft dat je de zeep nog niet helemaal uit dat gebied hebt verwijderd. Je moet je beer gewoon weer afspoelen.

Dingen die je NIET moet doen

Laver votre ours à la machine

Machinewas je beer

We hebben het overzwaar gebruikte beren die niet meer de elasticiteit van vroeger hebben, ofoudere beren die niet met deze optie in gedachten zijn gemaakt. Dit geldt ook voor de wasdroger.

Afstoffen met een stofzuiger

Dit is de beste manier om je teddybeer verder af te raffelen. Je kunt dit echter proberen met nieuwere (en sterkere) knuffels als je daar zin in hebt.

Je hebt nu een gloednieuwe antieke beer

We hopen dat we sommige van uw oude beren een nieuw leven hebben kunnen geven. Laat het ons gerust weten in de commentaren, we horen graag van u. Ook als u andere methoden kent om oude teddyberen schoon te maken, horen we dat graag van u in het commentaar, zodat we het met iedereen kunnen delen. Lang leve de teddyberen!

Gratis levering

vanaf 40€ van aankoop*

Verzenden naar Nederland, België

Wij leveren overal in Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

Doe mee

Meld je aan om 10% te ontvangen van exclusieve promoties en speciale aanbiedingen.