Show Filters

U wilt een pluchen knuffel cadeau doen, maar twijfelt nog over het model. Kies in dit geval voor een must-have, de Teddybeer.

Oorsprong van de teddybeer

De eerste teddyberen, genaamd Teddy Bear, verschenen in 1903 in de Verenigde Staten. In die tijd was de Amerikaanse president Theodore Roosevelt, bijgenaamd “Teddy”, een groot liefhebber van de jacht. In november 1902 was hij in Mississippi waar enkele konijnenjagers hem aanboden een gewond berenjong dat aan een boom was vastgebonden af te schieten, zodat hij nog een trofee aan zijn jachtlijst kon toevoegen.

Theodore Roosevelt, geschokt door een dergelijk voorstel en van mening dat deze daad in strijd was met de mores van de sport, weigerde het dier te doden en beval het onmiddellijk vrij te laten. Dit verhaal verspreidde zich en ging snel viraal. De uitdrukking “Teddy’s Bear” werd onmiddellijk gebruikt in karikaturen, met name door de Washington Post cartoonist Clifford Berryman, die in zijn editie van 16 november 1902 de aandoenlijke en ontroerende scène van de president die een berenjong spaart, vereeuwigde.

Morris Michtom, die een winkel met snoep, speelgoed en lappenpoppen van zijn vrouw had, zag de cartoon. In 1903 brengt hij met toestemming van de president een teddybeer op de markt die hij Teddy noemt. Deze teddybeer zou een wereldwijd succes worden. De beer wordt een paradepaardje voor kinderen, en is te vinden in de voorraad van de meeste speelgoedwinkels. Hij werd een onmisbare, onafscheidelijke vriend voor kinderen en inspireerde vele schrijvers. Het bekendste literaire personage is ongetwijfeld Winnie de Poeh, bedacht door Alexander Milne voor zijn zoontje in 1926.

Waarom elk kind een teddybeer zou moeten hebben

In een steeds virtuelere wereld zal de teddybeer een brug slaan tussen het echte en het denkbeeldige, dat voor elk kind zo belangrijk is. Inderdaad, dwalen in de wereld van verhalen, vertellingen, fantasie en enscenering is het kenmerk van de kindertijd. De teddybeer is ook vaak het eerste knuffeldier dat we bezitten.

Het begeleidt ons tijdens onze kindertijd en helpt ons onszelf op te bouwen. Specialisten noemen dit het “symbolische spel”: het kind gebruikt wat het ziet, hoort en ervaart om zijn werkelijkheid op te bouwen, te associëren en te combineren. Ook leert het kind zo met anderen samen te leven. Bij het spelen met andere kinderen leert een peuter te delen, op zijn beurt te wachten, compromissen te sluiten en kleine geschillen op te lossen. Ze leren nieuwe woorden te zeggen, hun ideeën uit te drukken en zich verstaanbaar te maken.

Waarom houden kinderen van teddyberen?

Kinderen houden van teddyberen omdat ze een symbool van zachtheid zijn. Paradoxaal genoeg symboliseert de beer ook macht en kracht. Maar gemengd met zijn tederheid wordt hij niet gezien als een woest dier, maar eerder beschermend, zoals papa. Volgens dit patriarchale schema verdedigt hij zijn territorium en beschermt hij zijn geliefden. Het kind voelt zich dus volledig veilig. Het is ook aan hem dat het kind zijn twijfels, angsten en zorgen zal toevertrouwen.

Hoe kiest u een teddybeer?

Een zeer jong kind (jonger dan een jaar) zal visueel gestimuleerd moeten worden. Kies voor een berenpluche rijk aan hoofdkleuren zoals rood, groen en blauw. Heldere kleuren helpen het kind zijn visuele vaardigheden te ontwikkelen. Kinderen hebben echter een voorkeur voor rode tinten. Ze herinneren hen aan het licht dat ze tijdens de zwangerschap in de baarmoeder van hun moeder zagen.

Dit is ook de reden waarom warm licht ’s nachts een kalmerend effect heeft op onrustige kinderen. U moet ook een beer kiezen die klein en gemakkelijk vast te pakken is, met poten die lang genoeg zijn om door het kind te worden vastgepakt. Ten slotte, op deze leeftijd brengt het kind alles naar zijn mond, is het raadzaam zeer zachte en tamelijk gladde materialen te kiezen, zonder haar, om te voorkomen dat het kind ze met zijn tanden afscheurt.

Rond de leeftijd van 18 maanden begint angst voor het donker op te treden. De teddybeer brengt het kind dus comfort en helpt het in slaap te vallen. Het vasthouden van een pluchen knuffel geeft het kind een overgang tussen de hyperactiviteit van de dag en de leegte van de nacht. U kunt ook kiezen voor onzewitte LED kussenbeer pluchedie de kamer warm verlicht en helpt bij het in slaap vallen.

Voor een ouder kind kunt u kiezen voor minder conventioneel pluchen speelgoed met originele ontwerpen.

Bovendien moet u weten dat al het pluchen speelgoed dat op de website Mijn-knuffel.nl wordt verkocht wasbaar is, zodat het aan elk kind kan worden aangeboden. Afhankelijk van het gekozen model kunnen ze in de machine worden gewassen, chemisch worden gereinigd of met de hand worden gewassen.