Winkelwagen

Nederlandse klantenservice

NU –10% MET DE CODE DCH10

4,4/5 Klantenbeoordelingen ★★★★★

pluizen die worden gedroogd na het wassen

Hoe maak je een pluche speeltje schoon?

Je hebt het waarschijnlijk gemerkt! Sinds uw baby zijn pluchen speeltje heeft gekregen, kan hij het niet meer wegdoen. Hij draagt het overal met zich mee: naar de crèche, naar het park, op reis en natuurlijk op zijn bed.

Je kleintje knuffelt graag met zijn pluche, hij speelt er graag mee en soms kauwt hij er zelfs op. Is dat niet schattig?

Natuurlijk! Maar voordat je je baby laat zuigen en knuffelen met zijn kleine vriend, moet je er in ieder geval voor zorgen dat het schoon is.

Want knuffels zijn een echt nest van ziektekiemen. Doordat ze je kind overal volgen, verzamelen ze stof, mijten, bacteriën… allemaal parasieten die de gezondheid van je baby kunnen schaden.

Dus, zodra u merkt dat het pluche van kleur verandert of een vreemde geur afgeeft, wacht dan niet langer! Ga onmiddellijk naar de pluche was. Hoe doe je dat?

Dat vertellen we je in dit artikel.

Maar voordat we tot de kern van de zaak komen, is hier wat praktische informatie die u moet weten over het schoonmaken van een pluchen speeltje.

Een pluche knuffel wassen: een paar dingen die je vooraf moet weten!

Wanneer en hoe vaak moet u het pluche van uw kind wassen?

De belangrijkste regel is dat je nooit moet wachten tot de plushie er slecht aan toe is, voordat je hem wast.

Om de pluche van je baby hygiënisch te houden, maak je hem minstens één keer per maand schoon, of zelfs vaker als je baby vaak met zijn pluche naar buiten gaat.

Deze wasfrequentie is nodig om het speeltje schoon te houden en het risico dat uw baby besmet raakt met een kiem te verkleinen.

Heeft uw baby zijn speelgoed op de vloer laten vallen en zit het nu onder de modder? Of misschien heeft hij het te dicht bij zijn kleine loopneus gezet?

In deze gevallen kunt u beter niet wachten tot volgende maand om het in de wasmachine te stoppen. Maak de knuffel onmiddellijk schoon om te voorkomen dat baby er ziek van wordt.

Ook als baby een tijdje niet met een bepaalde knuffel heeft gespeeld, moet u hem goed wassen voordat u hem afgeeft.

Hetzelfde geldt voor de plaats waar u het speelgoed van uw kind opbergt. Het moet altijd schoon worden gehouden.

Hoe scheid je baby en knuffel zonder een drama te veroorzaken?

Hoe vies zijn knuffel ook is, baby zal er geen afstand van willen doen. Maar voor zijn welzijn en gezondheid zal hij wel moeten! Dus het is aan jou om ze te scheiden. Maar op geen enkele manier!

Om ervoor te zorgen dat de baby deze korte scheiding niet slecht ervaart, zijn hier enkele methoden die werken:

 • Heeft u al eerder aan deze situatie gedacht en erop geanticipeerd door twee exemplaren van zijn favoriete knuffel te kopen? Dat is heel slim! Nu hoef je haar alleen nog maar de andere te geven terwijl je er een schoonmaakt.
 • Maar als je geen tweede exemplaar van zijn favoriete knuffel hebt om hem te geven, is dat niet erg! Het is altijd mogelijk het speelgoed te wassen als de baby op de crèche is of slaapt. Maar houd in dit geval rekening met de droogtijd. Je baby kan snel doorhebben dat het speeltje niet gewassen wordt.
 • U kunt de badtijd van uw kind ook gebruiken om zijn of haar knuffel schoon te maken. Je kunt je kleintje dan uitleggen dat zijn knuffel ook in bad is gegaan.

Kortom, er is geen tekort aan ideeën om baby en deken te scheiden. Als u een betere kunt bedenken dan degene die wij hebben genoemd, aarzel dan niet! U kent uw kind tenslotte beter dan wie dan ook. U zult het beste idee vinden om uw kind zonder chaos van zijn of haar knuffeldier te scheiden.

De juiste reflexen om te hebben voordat je begint met het wassen van een pluche

Eindelijk heb je de knuffel van je kind te pakken. Nu heb je een paar uur om het te wassen. Hoewel je baby staat te popelen om het terug te krijgen, is het het beste om je tijd te nemen en je niet te haasten.

Het is één ding om een knuffeldier schoon te maken om het vuil kwijt te raken. Het schoonmaken zonder het te beschadigen is een andere.

Neem altijd de tijd om het etiket te controleren voordat je begint met het schoonmaken van de knuffel van je kleintje. Waarom vraag je dat?

 • Ten eerste, omdat sommige knuffels niet wasbaar zijn. Als u het in de machine stopt zonder met dit detail rekening te houden, kunt u de knuffel beschadigen. En dat zou natuurlijk jammer zijn voor je kind dat er zo dol op is. Hij zal erg verdrietig zijn om zijn trouwe metgezel beschadigd te zien.
 • Maar ook omdat sommige knuffels in de machine gewassen kunnen worden en andere niet. Als u het etiket even leest, weet u welke reinigingsmethoden geschikt zijn voor de knuffel. Deze informatie staat meestal op het etiket.

De 3 meest voorkomende manieren om een knuffel schoon te maken

Er zijn verschillende technieken om een knuffel schoon te maken. Ze kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: machinewas, stomerij en handwas.

Wassen in de machine

Deze methode heeft de verdienste eenvoudig, snel en doeltreffend te zijn. Helaas is het niet geschikt voor alle pluisjes. Dus om er zeker van te zijn dat het knuffeldier van uw kind machinewasbaar is, moet u eerst het etiket controleren.

Heb je bevestiging?

Dan hoeft de knuffel alleen nog maar in de wasmachine. Maar voordat u verder gaat, zijn er nog een paar dingen die u moet controleren:

 • De naden van het pluche: zorg ervoor dat ze in goede staat zijn. Zo niet, dan kan de vulling uit het pluche lekken wanneer het in de wasmachine wordt gestopt.
 • Het weer: Na het wassen wordt de teddy het best in de zon gedroogd. Als het weer dit niet toelaat, is het beter het wassen van de teddy uit te stellen tot later.

Als alles in orde is, kunt u overgaan tot de volgende stap: het verzamelen van de materialen en producten die nodig zijn om de teddy schoon te maken. Deze omvatten

 • Een kussensloop of een wasnet of een laken of een handdoek om het pluche te beschermen;
 • Een speciaal vloeibaar wolwasmiddel of een paar druppels shampoo om vuil effectief te verwijderen;
 • Een wasverzachter om het pluche te behouden en het zacht te houden;
 • Een borstel om het pluche na het drogen te kammen zodat het er zo goed als nieuw uitziet.

Zodra alles klaar is, kunt u verdergaan met deze eenvoudige stappen:

 • stap1: Doe het pluche in een kussensloop, wasnet, laken of handdoek.
 • stap2: Giet er een beetje vloeibaar wasmiddel bij en voeg wasverzachter toe.
 • stap3: Wikkel het pluchen speelgoed in de kussensloop en stop het in de trommel.
 • stap4: Omdat pluche speelgoed niet erg hittebestendig is, moet u de wasmachine op een lage temperatuur zetten. 30°C is voldoende! Het toerental moet ook laag zijn, idealiter tussen 400 en 500 rpm.
 • stap 5: Haal het pluche uit de wasmachine en droog het in de zon, met een handdoek om.

Goed om te weten de deken van je baby kun je het beste met de hand wassen: als de deken in slechte staat is, kun je hem het beste koud wassen. Met andere woorden, u moet de temperatuur op 0°C instellen. Hetzelfde geldt voor de centrifugeercyclus, die zo laag mogelijk of zelfs nul moet zijn.

Nu het pluche gewassen is en het speelgoed van je kleintje schoon en droog is, hoef je het alleen nog maar een paar keer te borstelen en het is weer zo goed als nieuw.

Je kunt hier echter het beste een kartonnen borstel gebruiken. Maar als je een zachte haarborstel hebt, kan dat ook.

Stomerij

Heb je voor je kind een grote knuffel gekocht? Het zal zeker gevuld zijn met tederheid en knuffels. Er is echter één klein nadeel dat vaak met dit type deken wordt geassocieerd. En dat is het onderhoud.

Inderdaad, een grote pluche gaat nooit door een wasmachine. Ook kost het veel tijd en moeite om met de hand te wassen.

Hoe maak je een grote pluche schoon?

Tot nu toe blijft chemisch reinigen de beste oplossing. Met deze methode kunt u het dekbed schoonmaken zonder het nat te maken. En het is heel praktisch voor het verwijderen van huisstofmijt. Hoe?

Dit zijn enkele van de vaak gebruikte methoden:

 • Pluche schoonmaken met bicarbonaat en bloem

Meng eerst 2/3 baking soda en 1/3 bloem en doe dit in een zakje. Doe dan de vuile pluisjes erin. Nu schudden zodat het goed mengt. Wacht ongeveer 5 uur voordat u de pluisjes uit de zak haalt. Schud nogmaals om het mengsel te verwijderen. Borstel tenslotte de pluisjes uit de zak om deze op te ruimen.

 • Pluisjes schoonmaken met droogshampoo

Neem wat droogshampoo en strooi het op de pluisjes. Kneed het vervolgens met je handen en laat het ongeveer een uur staan. Schud het speelgoed om het poeder kwijt te raken. Borstel ten slotte het speeltje voorzichtig om alle sporen van de shampoo te verwijderen.

 • Pluisjes schoonmaken met aardappel

Dit is een vrij oude methode, maar nog steeds effectief voor het schoonmaken en onderhouden van een opgezet dier. Bovendien is het heel eenvoudig! Het enige wat je hoeft te doen is de aardappelpulp op het te reinigen pluche aanbrengen, een nachtje laten staan en dan afborstelen.

Merk op dat dit geen volledige lijst is van droge pluisreinigingsmethoden. Er zijn er nog veel meer. En ons artikel over hoe je een pluche speeltje schoonmaakt dat niet in de machine gewassen kan worden, laat er een paar zien.

Handen wassen

Tenslotte kunt u het pluche van uw baby ook met de hand wassen. Maar nogmaals, je moet op het etiket kijken of het speelgoed op deze manier gewassen kan worden of niet.

Als dat zo is, dan is dit hoe je te werk kunt gaan:

 • Maak eerst het bassin klaar door er warm water in te gieten
 • Voeg dan wat mild schoonmaakmiddel toe. Hier kunnen een paar druppels shampoo voldoende zijn.
 • Leg nu het pluche in het bassin en schrob de bevlekte plekken voorzichtig met een zachte borstel.
 • Spoel het pluche vervolgens af met schoon water om alle sporen van shampoo of schoonmaakmiddel te verwijderen.
 • Wring ten slotte het opgenomen water voorzichtig uit en droog het pluche in de zon.

Conclusie over hoe een pluche schoon te maken

Knuffels zijn een onafscheidelijke metgezel voor uw kind. Ze vormen een emotionele band met hen die moeilijk te verbreken is. Je kleintje houdt ervan om zijn knuffel te knuffelen en te kussen. Dit kan echter leiden tot ziekten of allergieën, omdat dit speelgoed niet altijd schoon is.

Om te voorkomen dat uw baby ziek wordt van langdurig contact met zijn knuffel, is het dus essentieel om ze regelmatig schoon te maken. Er zijn veel verschillende manieren om de knuffels van uw baby te wassen: met de hand, in de machine, in de stomerij. Het is aan jou om degene te vinden die het beste bij de pluche van je baby past!

Gratis levering

vanaf 40€ van aankoop*

Verzenden naar Nederland, België

Wij leveren overal in Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

Doe mee

Meld je aan om 10% te ontvangen van exclusieve promoties en speciale aanbiedingen.