Winkelwagen

Nederlandse klantenservice

NU –10% MET DE CODE RDA10

4,4/5 Klantenbeoordelingen ★★★★★

teddybeer en breigaren

Hoe maak je zelf een pluche knuffel?

Wil je je baby een knuffel geven? Dit is een geweldig idee! Je kleintje kan er zijn beste vriend en speelkameraadje van maken. Zijn knuffel zal hem vergezellen terwijl hij leert en hem ’s nachts troosten. Hij zal zich nooit eenzaam voelen.

Je hoeft er trouwens geen te kopen om je peuter een knuffel te geven. Je kunt zelf een pluche speeltje maken. Alles wat je nodig hebt is tijd, geduld en een paar benodigdheden om het te maken.

Ben je verleid door het idee?

In dit artikel ontdek je alle stappen die je moet volgen om een pluchen speeltje te maken. Maar laten we eerst eens kijken naar enkele goede redenen om het knuffeldier van je kind zelf te maken.

Waarom zelf een pluchen speeltje maken?

Een knuffel is een traditioneel babyspeelgoed. Het is meestal het eerste speelgoed dat een baby krijgt. Meestal wordt het gebruikt als geboortegeschenk.

Het is dus niet meer dan normaal dat je er een aan je peuter wilt geven. De knuffel wordt zijn knuffel en zal hem begeleiden in zijn psychologische ontwikkeling. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u ons artikel lezen over waarom een knuffel belangrijk is voor een kind.

Anders is het, zoals we in de inleiding al zeiden, niet nodig om een knuffel te kopen. Het is speelgoed dat je zelf kunt maken.

Een pluche speeltje maken is eigenlijk een vrij eenvoudige handeling, binnen het bereik van iedereen. De enige vereisten zijn motivatie, tijd en het gereedschap en de materialen die nodig zijn om het te maken. U zult in de volgende paragraaf zien dat het niet moeilijk is om ze te vinden.

Naast de eenvoud van het proces heeft het maken van pluche nog vele andere voordelen. Hiermee kunt u onder andere :

  • Geef een persoonlijk tintje aan de deken van je peuter. Het zal vol geschiedenis zijn en uw kind zal er een speciale herinnering aan verbinden.
  • Maak een uniek personage dat je liefde voor je kleintje weerspiegelt.
  • Zorg ervoor dat het pluche geen chemicaliën of andere stoffen bevat die de gezondheid en het welzijn van uw baby in gevaar kunnen brengen.

Kortom, een doe-het-zelf pluche speeltje is beter dan elk ander model dat op de markt verkrijgbaar is. Het zal een perfect cadeau zijn voor je pasgeborene.

Wat heb ik nodig om een knuffel te maken?

Naai je al? Of weet je er veel van? Dan heeft u waarschijnlijk al het basisgereedschap om een pluchen knuffel voor een kind te maken.

Zo niet, geen paniek! Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar in hobbywinkels. Dus wat heb je nodig?

Niet veel:

  • Naaigaren en naalden;
  • Een schaar;
  • Stof of synthetisch bont;
  • Kwaliteitsvulling;
  • Knoppen om de ogen te maken;
  • Alle andere accessoires die u kunt toevoegen om het knuffeldier van uw kind verder te personaliseren.

Wat de stof betreft, hangt de keuze vooral af van het type en de vorm van het pluche dat u wilt maken. Is het een teddybeer, een teddyhond of een eenvoudige teddyster?

Als u een knuffeldier wilt maken, is imitatiebont vaak de beste keuze. Door deze stof ziet het speelgoed er realistischer uit. Bovendien is synthetisch bont meestal zacht en voelt het aangenaam aan.

Het is echter niet per se gemakkelijk om ermee te werken. Als dit uw eerste poging is, kunt u dus beter kiezen voor een stof die gemakkelijker te hanteren is, zoals katoen of vilt.

Als je meer ervaring hebt, kun je meteen voor de badstof gaan. De afwerking is beter en de stof voelt zacht en comfortabel aan tegen de huid. Uw kleintje zal graag knuffelen met zijn knuffel!

Ten slotte, als u een stof met patroon wilt kopen voor een mooiere uitstraling, moet u vermijden een model te kiezen met kleurstoffen of gekleurd met chemicaliën. Deze zijn niet goed voor de gezondheid van je baby.

Wat zijn de te volgen stappen bij het maken van een pluchen speeltje?

Ben je klaar met het verzamelen van alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt om een pluchen knuffel te maken? Dan kun je het proces beginnen. Er zijn verschillende stappen, die wij hieronder een voor een beschrijven.

Stap 1: Maak een pluche patroon

Dit is het eerste wat je moet doen. Het patroon dat je maakt zal je leiden bij het maken van het pluchen speelgoed.

Maar wat is eigenlijk een patroon?

Heel eenvoudig gezegd kan een naaipatroon worden gedefinieerd als een getekende voorstelling van het kledingstuk of, in ons geval, het te naaien pluchen speelgoed, gezien vanaf de voor- of achterkant.

Het is vrij eenvoudig te maken:

  • Om te beginnen moet je een stuk papier nemen en daarop het dier of de pluchevorm tekenen die je wilt ontwerpen. Maak je geen zorgen Je hoeft geen perfecte tekening te maken. Een eenvoudige weergave van de rug en het gezicht volstaat. De grootte van de tekening moet wel overeenkomen met de grootte van het pluche dat je gaat maken.
  • Vervolgens moet je het vel papier uitknippen volgens het ontwerp dat je hebt gemaakt.
  • Neem nu de stof en leg het uitgeknipte patroonblad erop. Neem het ontwerp over op de stof met behulp van dit blad.
  • Als je dat gedaan hebt, hoef je alleen nog maar de stof uit te knippen volgens dit spoor.

Goed om te weten: het is raadzaam om het overtrekken en knippen twee keer te doen om twee kanten te krijgen die respectievelijk als achterkant en voorkant voor het pluche zullen worden gebruikt.

Als je haast hebt en geen tijd om zelf een patroon te maken, kun je voorgemaakte patronen rechtstreeks van internet downloaden. Welke vorm van knuffel je ook wilt maken, je kunt het gemakkelijk vinden op het web.

Stap 2: Naai het pluche

De stoffen zijn nu uitgeknipt. Je hebt al een kleine glimp van het toekomstige pluche van je baby. Het enige wat je nu nog moet doen is alles in elkaar zetten om de knuffel in elkaar te zetten. En in dit stadium begint het met het naaien. Hier zijn de te volgen stappen om de knuffel te naaien:

  • Begin met het vastspelden van elke kant van de plushie. Dit zal het naaien vergemakkelijken en voorkomen dat u fouten maakt. Ook moet u hier het type naaiwerk kiezen: zichtbaar of onzichtbaar. Bij de eerste optie moet u aan de zichtbare kant naaien. Als u liever onzichtbaar bent, moet de binnenkant genaaid worden.
  • Nu kan het naaien beginnen. En hier is het belangrijk om bovenaan te beginnen, d.w.z. het hoofd van de knuffel.
  • Naai de randen beetje bij beetje dicht. Wees voorzichtig om een klein gebied ongestikt te laten. Hiermee wordt de vulling in de teddy gestopt. Zorg dat er genoeg ruimte is om je hand in te steken.

Stap 3: Het pluche vullen

Om een veilig en betrouwbaar pluchen speelgoed voor baby te maken, is het belangrijk om kwaliteitsvulling te gebruiken. Dit is belangrijk om het risico op allergieën of ziekten voor uw baby te beperken.

Maar het moet ook duurzaam en slijtvast zijn. De deken wordt geknuffeld, gekauwd en gewriemeld. Als het niet sterk genoeg is, raakt het snel beschadigd!

Voor een babypluche wordt meestal wol of wattenvulling gebruikt. Als je kleintje echter gewend is om zijn of haar knuffel mee naar buiten te nemen, kun je beter kiezen voor synthetische materialen. Waar kun je ze vinden?

Het is gemakkelijk! Ga gewoon naar een handwerkwinkel of kunstwinkel.

Je kunt echter ook zonder dit soort vulling voor een doe-het-zelf plushie. Als je katoen of eenvoudige stoffen in huis hebt, kan dit heel goed werken.

Kortom, zodra je de vulling hebt, is het tijd om deze in het speeltje te stoppen. Nogmaals, begin met het hoofd. Ga dan verder met de ledematen (handen en voeten) alvorens te eindigen met de rest van het lichaam.

Als je hebt gekozen voor onzichtbare naden, vergeet dan niet het pluchen speelgoed naar de goede kant te draaien voordat je het opvult.

Stap 4: Definitief naaien van het pluche

Ben je klaar met het vullen van het pluche? Wel, nu heb je de laatste stap bereikt in het maken van de knuffel van je baby: het laatste stikwerk.

Je moet het kleine gaatje dat je van tevoren hebt gemaakt dichtnaaien, zodat je de vulling erin kunt stoppen. Het is ook tijdens deze laatste stap dat u de verschillende accessoires toevoegt die u hebt gekocht om uw pluche te personaliseren.

Dit zijn bijvoorbeeld knopen voor de ogen of de neus, strikken en kralen om het dier te versieren, en andere accessoires die het speelgoed nog persoonlijker maken.

Als alles klaar is, kun je jezelf feliciteren, want je bent klaar met het maken van een pluchen speeltje voor je peuter.

Conclusie over hoe je zelf een pluchen speeltje maakt

Je weet nu hoe je zelf een pluche speeltje moet maken. Zoals u ziet, is dit een vrij eenvoudige taak. Met een flinke dosis creativiteit kan iedereen er een maken, zelfs van een eenvoudige sok.

U hoeft alleen maar het nodige gereedschap en materiaal te verzamelen. Dan kun je het mooiste knuffeldier ontwerpen om je kleintje een plezier te doen. En naast een leuke activiteit om de tijd te doden, bespaart u ook geld.

Een knuffel maken is veel goedkoper dan er een kopen. Maar alles hangt af van het soort knuffel dat je wilt maken. Er zijn modellen die niet met de hand gemaakt kunnen worden.

Dan moet je naar een winkel. En je hoeft niet ver te gaan om er een te vinden. Op Mijn-knuffel.nl heeft u een ruime keuze aan zachte en schattige knuffels om aan uw baby aan te bieden.

Gratis levering

vanaf 40€ van aankoop*

Verzenden naar Nederland, België

Wij leveren overal in Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

Doe mee

Meld je aan om 10% te ontvangen van exclusieve promoties en speciale aanbiedingen.