Winkelwagen

Nederlandse klantenservice

NU –10% MET DE CODE RDM10

4,4/5 Klantenbeoordelingen ★★★★★

klein meisje dat haar knuffel vasthoudt

Waarom is een knuffel belangrijk voor een kind?

Moet je je baby een knuffel geven?

Dit is een terugkerende vraag onder nieuwe ouders. En het lijkt logisch om je daarover te verbazen, want we horen vaak dat dit voorwerp onmisbaar is voor onze baby, dat het een speeltje is om hem wakker te maken en dat het hem helpt om ’s nachts beter in slaap te vallen.

Dit is allemaal waar! Maar niet alle kinderen hebben er een gehad. Ze zijn echter net zo goed af als degenen die er nooit een hebben gehad.

Dus, uiteindelijk, moet je het aan je baby geven of niet?

Volgens ons is dit niet de echte vraag! In plaats daarvan moeten we onze aandacht richten op de voordelen die een knuffel voor een baby oplevert. Waarom is het zo belangrijk voor je kleintje? Waarom heeft hij het nodig?

En dat is de vraag die we in deze blogpost zullen beantwoorden. Maar voordat we tot de kern van de zaak komen, lijkt het ons een goed idee om eerst te definiëren wat een babydeken is.

Dus wat is een knuffel?

Een knuffel is iets dat niet precies gedefinieerd kan worden. Het is zo verschillend van baby tot baby. Meestal is het speelgoed of een knuffeldier. Maar het kan ook een t-shirt zijn, een slabbetje, een quilt, een eenvoudig stuk stof..

Kortom, een babydeken kan van alles zijn! Het enige wat ze gemeen hebben is dat baby er bijzonder belang aan hecht. Het is zijn favoriete object. Hij scheidt zich er nooit van af. Hij volgt het overal. Of hij nu naar bed gaat, naar de crèche, naar het park… zijn kleine metgezel vergezelt hem.

Op een simplistische manier is dit hoe we een kinderknuffel kunnen definiëren: een voorwerp waaraan de baby van jongs af aan gehecht raakt.

Goed om te weten: psychologen noemen het ook wel een “overgangsobject”. Toegegeven, de naam klinkt niet erg poëtisch! Het heeft echter een zeer specifieke betekenis die wij in de volgende paragraaf zullen toelichten.

Wat is het doel van een babydeken?

Als u bent gekomen om dit artikel te lezen, is dat omdat u al ergens hebt gehoord dat :

  • het dekbed laat baby toe om getroost en gerustgesteld te worden;
  • het geeft de baby een gevoel van veiligheid;
  • knuffels helpen de baby op te groeien tot meer zelfstandigheid;
  • ze maken het makkelijker voor de baby om nieuwe en moeilijke situaties aan te gaan;
  • het helpt de baby om goed in slaap te vallen;
  • helpt dit object de baby om beter om te gaan met de scheiding van zijn ouders.

Nou, dit is allemaal waar! En dat zijn allemaal goede redenen om een kind een knuffel te geven.

Inderdaad, als uw kleintje zoveel moeite heeft om zich van dit voorwerp los te maken, dan is dat omdat het belangrijk voor hem is. Waarom?

Ten eerste, omdat je peuter troost nodig heeft als hij begint te begrijpen dat hij niet één is met zijn moeder. Dit onderscheid wordt meestal gemaakt tegen de tijd dat hij 6 maanden oud is. Hij begint te beseffen dat zijn moeder in feite een andere persoon is dan hij, en dat hij een individu op zich is.

Natuurlijk is dit proces van losmaken niet gemakkelijk voor je baby. Hij zal zich gefrustreerd voelen en troost nodig hebben. En het is de babydeken die hem dit alles zal geven.

Wat het ook is, het zal geruststelling, verzachting en zachtheid bieden. Knuffelen of ermee spelen zal hem een gevoel van veiligheid geven, alsof zijn ouders of de elementen die hem dagelijks omringen altijd aan zijn zijde staan.

De knuffel als overgangsobject

In zekere zin vergemakkelijkt dit speelgoed de overgang. Daarom wordt het een “overgangsobject” genoemd.

Deze overgangsdeken houdt uw kleintje gezelschap als u er niet bent. Het zal uw afwezigheid compenseren en hem helpen meer onafhankelijkheid te ontwikkelen.

Aarzel dus niet om hem zijn trouwe vriend te geven als hij naar de crèche of het park gaat. Geef het hem ook als hij erom vraagt. Ontneem hem dat niet, vooral niet als hij gaat slapen, als hij verdrietig is of als hij ergens pijn heeft. Hij zal zijn vriend nodig hebben om hem te troosten!

Welke knuffel moet je je baby geven?

Je baby is net geboren. De geboortegeschenken zullen binnenstromen. En voor het grootste deel zullen je geliefden zoals gewoonlijk knuffels aanbieden. Misschien zit daar het toekomstige babydekentje van je pasgeborene bij. Maar je weet het nog niet!

In ieder geval hoeft u zich niet te haasten om dit of dat voorwerp te kopen! Als het zover is, kiest baby zijn eigen knuffel. En als hij dat doet, moet je zijn keuze respecteren.

Maar maak je geen zorgen! Je baby zal geen voorwerp kiezen dat hem pijn kan doen. Kinderen kiezen meestal iets zachts en aangenaams. Iets dat ze kunnen knuffelen.

Het antwoord op de vraag “welke knuffel moet ik kiezen” is dus dat de keuze niet aan jou is. Het is aan uw kind om degene te kiezen die zijn trouwe metgezel zal worden. En wat hij ook kiest, je moet hem niet tegenspreken. Er bestaat immers niet zoiets als een goede of slechte deken. Zolang het zijn rol als overgangsobject vervult, zal het gunstig zijn voor uw kleintje.

Verder is het goed om te weten dat de deken van elk kind uniek is. Het is onvervangbaar. Vanaf het moment dat uw baby het aanwijst als zijn knuffel, zal het dat voor altijd blijven.

Na verloop van tijd krijgt het voorwerp een geur en een textuur waardoor baby het kan onderscheiden van elk ander voorwerp, zelfs als het volkomen identiek is. Hij zal wennen aan deze geur die hem een gevoel van comfort en veiligheid zal geven.

Verwacht om al deze redenen niet dat je hem gemakkelijk van zijn knuffel kunt scheiden. Er zijn enkele eenvoudige manieren om dit te doen, en wij zullen u daarover vertellen in de volgende paragrafen.

Wanneer kind en deken scheiden?

Uw baby wordt ouder en u bent van plan hem te scheiden van zijn knuffel. Nou, dat moet je echt niet doen, want dat is een slecht idee! Waarom vraag je dat? We zullen het je nu uitleggen!

Denk eraan, je kleintje adopteerde zijn knuffel wanneer hij voelde dat hij die nodig had. Nou, hij zal er natuurlijk afstand van doen als hij het niet meer nodig heeft. En wanneer zal dat precies zijn?

Het is moeilijk te zeggen! Maar in het algemeen zal een kind zijn levenslange vriend tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar loslaten. Dit betekent echter niet dat u hem moet dwingen het op te geven als hij dat zelfs op 6-jarige leeftijd weigert. Nee!

U moet uw kind de tijd geven om zich van zijn of haar favoriete voorwerp los te maken. Als hij niet zonder kan, is dat omdat hij het nog steeds nodig heeft. De knuffel kan nog steeds nuttig zijn in stressvolle situaties. Dus forceer hem niet.

Anders zijn er verschillende redenen waarom een kind zijn deken kan opgeven:

  • Meestal is het wanneer hij woorden begint over te nemen en zich op een heel andere manier weet uit te drukken.
  • Baby’s zullen hun knuffel ook loslaten als ze zelfstandiger worden. In dat geval kan hij stressvolle situaties of veranderingen alleen aan.
  • Uw kind begint met vrienden om te gaan en deel te nemen aan activiteiten buitenshuis. Hij of zij zal zich minder eenzaam voelen en minder behoefte hebben aan troost en gezelschap. Ze zullen geleidelijk hun knuffel opgeven.

Wanneer uw kind ten slotte geleidelijk afstand neemt van zijn babydeken, is dat een teken dat het gegroeid en geëvolueerd is. Maar wees niet verbaasd als hij terugkomt om het te vragen. Hij gaat misschien door een moeilijke situatie en heeft zijn deken nodig om hem te troosten. Maar geen paniek! Hij zal er niet zo aan gehecht raken als voorheen.

Hoe haal je een kind uit zijn deken om hem te wassen?

Als het nog niet zover is, zal je kind nooit meer gescheiden willen worden van zijn babydeken. Maar op een gegeven moment moet je het weghalen om het te wassen. Dit is essentieel om al het vuil dat zich op de knuffel heeft verzameld te verwijderen en om te voorkomen dat je baby ziek wordt. (Lees voor meer informatie over de verzorging van een knuffel ons artikel over het wassen van een knuffel

Dus, hoe ga je te werk?

Allereerst raden we je niet aan om het plotseling of met geweld weg te nemen. Je baby zal het zeker niet leuk vinden! Het is beter om met tact te werk te gaan. En hier zijn wat tips die kunnen werken. U moet echter wel beseffen dat deze tips het beste werken als de knuffel van uw kind een knuffeldier is, wat meestal het geval is.

  • Als u een knuffel voor uw baby koopt, koop dan twee dezelfde. Op die manier, als je de ene gaat wassen, kun je hem de andere geven en vice versa. Als je dit regelmatig doet, zal je baby niets anders dan vuur zien. Maar wees voorzichtig, de twee knuffels moeten dezelfde geur hebben. Zo niet, dan werkt het misschien niet!
  • Gaat uw kind al naar de crèche? Dan is het de perfecte tijd om de knuffel van je baby te wassen. Toch moet je de droogtijd goed in de gaten houden, zodat de knuffel op tijd klaar is voor je kind. Je kind kan een huilbui krijgen als hij het niet ziet als hij thuiskomt van de crèche.
  • U kunt de deken ook tegelijk met het baden van uw kind schoonmaken. U kunt de knuffel ook tegelijk met het badje van uw kleintje schoonmaken, zodat hij begrijpt dat zijn kameraadje ook in bad moet.

Conclusie over waarom een knuffel belangrijk is voor een kind?

Een babydeken is om vele redenen belangrijk. Voor uw baby is het een bron van troost en veiligheid. Hij heeft het graag bij zich als je weg bent of als hij in een stressvolle situatie zit. De knuffel compenseert uw afwezigheid met zachtheid, tederheid en een gevoel van veiligheid. Daarom is het van cruciaal belang om het aan je kind te geven wanneer jullie minder tijd samen doorbrengen.

Hoewel vaak gepresenteerd in de vorm van een knuffel, kan een babydekentje een ander voorwerp zijn dat uw baby bij de hand heeft en waar hij of zij van houdt. Je hoeft het niet voor hem te kiezen. Je baby zal het zelf kiezen als het zover is.

Hoewel het mogelijk is uw kind te helpen om van zijn knuffel te scheiden, is het ten slotte essentieel om hem er in zijn eigen tempo van af te laten komen. Hij zal het uiteindelijk opgeven als hij niet langer de behoefte voelt om het vast te houden.

Dat is ongeveer alles wat je moet weten over het belang van een deken voor een kind. Dit overgangsvoorwerp zal het kind ten goede komen. Maar vergeet niet dat elk kind anders is. Terwijl sommige kinderen een sterke behoefte hebben aan een deken, kunnen anderen er zonder.

Gratis levering

vanaf 40€ van aankoop*

Verzenden naar Nederland, België

Wij leveren overal in Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

Doe mee

Meld je aan om 10% te ontvangen van exclusieve promoties en speciale aanbiedingen.